3D YAZICILAR NASIL ÇALIŞIR?
Baskı çeşitlerine geçmeden önce 3D yazıcıların genel çalışma prensibine değinmek gerekirse 3D yazıcılar, katmanlı imalat (Additive Manufacturing) diye nitelendirilen bir üretim yöntemi ile çalışırlar.
FDM Teknolojisi
Bilgisayarda işlenerek Gcode olarak gelen verilere göre yazıcı başlığı uygun konuma gider. Burada extruder tarafından uygun miktarda filament içeriye doğru itilir. Bu noktada Hotend diye tabir edilen yazıcı başlığında filament yüksek sıcaklıklarda eritilerek akışkan hale getirilir ve Nozzle diye tabir edilen mikron hassasiyetli uçlardan dökülerek katman oluşturulur. Fanlar vasıtasıyla bu katman soğutulduktan sonra diğer katman için yazıcı başlığı hareket eder ve böylelikle yüzlerce hatta binlerce katman üst üste getirilerek sonuçta katı istenen nesne elde edilmiş olur.
SLA Teknolojisi
3D yazıcı teknolojisindeki en eski teknik olsa da günümüzde hala kullanılmakta SLA tekniği. SLA teknolojisine sahip 3D yazıcılarda akışkan foto polimer (özel bir plastik çeşidi) hammaddeler işlenerek katı forma dönüşüyor ve baskı elde ediliyor.
Hammadde yarı akışkan forma gelecek şekilde eritildikten sonra katman oluşuyor. Oluşan katmanlar bilgisayar kontrollü ultraviyole ışınlar ile bütün bir yapıya dönüşüyorlar.
Her bir katman için bu işlem tekrar ediliyor ve baskının sonunda 3D katı bir model ortaya çıkıyor. İşlemler hızlı gerçekleşir ve detaylı, titiz baskılar elde edilir.